KİŞİSEL MAHREMİYET NEDİR
Anayasanın 134. Maddesinde “…Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır…” şeklinde yapılan düzenleme kişilerin özel hayatına verilen önemi göstermektedir. Kişilerin hem fiziksel hem de dijital ortamda özel alanlarının varlığını kabul edip, ilgili kişiden konuyla ilgili izin almadıkça kişinin özel alanına girilmemesi, müdahale edilmemesi gerekmektedir.
Kişisel mahremiyeti anlamak için mahremiyet kelimesini incelememiz gerekmektedir. Mahremiyet kelimesi “mahrem” den türetilmiş olup Arapçadan dilimize gelmekle birlikte mahrem de “haram” kelimesinden gelmektedir. Kelime anlamı “Yasaklamak, men etmek, mahrum etmek, mümkün olmamak, el sürmemek” gibi anlamlar içerir. Mahremiyetin kelime anlamı ise “bir şeyin, olgunun gizli kalan yanı” demektir. Kişisel mahremiyeti bu bağlamda değerlendirdiğimizde kişinin, kendiyle ilgili gizli kalmasını istediği hususların hepsi olarak karşımıza çıkmaktadır.
SOSYAL MEDYA VE PLATFORMLAR
Sosyal platformların hayatımızın her alanına girdiği günümüzde kişisel mahremiyet hak ettiği değeri ve önemi görmemekte kişiler kendi kişisel mahremiyetinin farkına varamamaktadır. Telefonlarda indirilen uygulamaların büyük bir kısmı, uygulama kurulurken birtakım izinler isteyerek telefonlardaki rehber, galeri, mesajlar gibi kişisel verilerin bolca yer aldığı yerlere erişim sağlayabilmektedir. Kullanıcıların bu konuda hassas davranıp bilinçli davranış göstererek bu izinleri yönetmesi kendi mahremiyet alanlarını koruyabilmeleri için yegane yoldur. Unutmamak gerekir ki kullanıcı bilmeden verdiği izinler yüzünden verilerini kaybetme riski altındadır.
Kişisel mahremiyet algısını ve önemini genç nesile anlatmak ve mahremiyet olgusunun farkında olarak yaşamalarını sağlamak uzun vadede kendilerine yapabileceğimiz büyük iyiliklerden biri olacaktır.