ECZANE VERBİS KAYIT NASIL YAPILIR
Eczaneler, veri sorumlusu olarak işlemiş oldukları verilerin özel nitelikli kişisel veriler olması nedeni ile VERBİS'e kayıt yapmakla yükümlüdürler.
VERBİS kaydı, veri sorumlusu tarafından başvuru yapılması ve şifre alınması ile sonuçlanan bir süreç değildir. Eczaneler öncelikli olarak VERBİS'e kayıt olması ve gerekli bilgi ve belgeleri kuruma ilemelidirler. Daha sonra gelen kullanıcı adı ve şifresi ile VERBİS sistemine giriş yapmalı; daha sonra veri sorumlusu olarak Türk Vatandaşı olan bir irtibat kişisi atamalıdırlar. İrtibat kişisi e-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak VERBİS bildirimini gerçekleştirebilecektir.
UYUM SAĞLAMADAN BİLDİRİM CEZA GETİRİR
VERBİS bildirimi, Eczaneler özelinde konuşulacak olursa, Eczanenin veri sorumlusu olarak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra yapması gereken bir bildirimdir. Eczaneler için Türkiye Eczacılar Odaları Birliği tarafından VERBİS kayıtları için toplu bir anlaşma yapıldığı duyurulmuştur. Ancak bu durum yeterli olmadığı gibi Kanun'a da aykırıdır. Nitekim eczanenin veri sorumlusu olarak Kişisel Verilerin Krounması Kanunu ve mevzuatı ile düzenlenen tüm yükümlülüklerini yerine getirip getirilmediği analiz edilmeden ve uyum tam olarak sağlanmadan VERBİS bildirimi yapmak yapılmakta olan ve 31 Aralık itibari ile artacak denetimlerde kesin olarak ceza yaptırımı ile karşılaşılmasına sebep olacaktır.
Özellikle eczanelerin hasta takibi ve ilaç takibi açısında kişisel verileri Sağlık Bakanlığı sisteminden bağımsız diğer sistemler üzerine kayıt ediyor olması, kişisel verilerin kanuni dayanak dışında da işlendiği ve aydınlatma yükümlülüğü başta olmak üzere diğer tüm idari ve teknik tedbirlerin alınması gerekliliğini açıkça bir zorunluluk haline getirmektedir. Bundan ayrıca eczaneler ekseriyetle işyerlerinde kamer kaydı almaktadır. Kamera kayıtları da kişilerin görüntüleri yönünden birer kişisel veri işleme faaliyeti oluşturmaktadır. Bu nedenle kamera kayıtlarına ilişkin aydınlatma metnin dahi eczanelerde bulundurulması kanuni bir zorunluluktur. KVK VERBİS olarak Engelliler Kanunu'na uygun KVK TABELA isimli patent ve tasarım ödüllü panolarımızı eczaneler için de uygulamaktayız. Bu panolar kanuni yükümlülüklerin yerine getirilmesinin yanında görme engelli ve işitme engelliler için braille alfabeli ve işaret dilli olarak sunulmakta olup KVKK'ya tam uyum tek aydınlatma panolarıdır.